Customer Due Deligence

Customer Due Deligence

Customer Due Deligence betekent ‘ken je klant’. Het is belangrijk om je klant te kennen. Zo weet je namelijk zeker dat je zaken doet met een betrouwbaar bedrijf. Ook weet je dan zeker dat je niet zonder dat je het weet geld aan het witwassen bent. Doordat je je klant checkt, weet je dat je zaken doet met een bedrijf dat jou niet betaalt met zwart geld. Zwart geld geld wit maken wordt ook wel witwassen genoemd. In Nederland is er een wet die witwassen moet voorkomen. Deze wet heet ook wel WWFT (wet ter voorkoming van witwassen). Deze wet stelt je ook verplicht om je klant te kennen en te screenen. Als je dan een verdachte activiteit ziet, ben je ook verplicht om dit te melden aan de overheid.

Gevolgen van het niet kennen van je klant

Als je niet aan customer due deligence doet, betekent dit dat je de WWFT niet correct naleeft. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Als eerste zijn er de gevolgen van de overheid. De overheid kan je namelijk een strafvervolging geven voor het niet naleven van de wet. Meestal is deze strafvervolging een grote boete, maar het kan ook iets anders zijn. Ook is er een gevolg voor je bedrijf. Als jouw bedrijfsnaam namelijk gehoord wordt bij een groot witwas schandaal, dan levert dit je hele erge reputatieschade op. Dit betekent dat je reputatie een flinke deuk oploopt en dat wil je natuurlijk niet. In het ergste geval kan je bedrijf hierdoor zelfs failliet gaan. Wanneer klanten namelijk geen vertrouwen hebben in je bedrijf, kan je geen zaken meer doen met deze klanten. Wanneer te veel klanten wegvallen, wordt je omzet verlaagd en ga je waarschijnlijk verlies maken. Dit kan uiteindelijk lijden tot een faillissement.

Ken je klant

Het is dus zeer belangrijk om je klant te kennen. Het kennen van je klant gaat eenvoudig met een speciaal software pakket. Hierin kan je voor je klanten een dossier opstellen. Dit dossier kan je dan invullen aan de hand van een stappenplan. Hier wordt in tien stappen uitgelegd hoe jij de klant kan screenen. Dit gaat precies volgens de richtlijnen van WWFT. Ook voldoe je met deze software aan de WWFT wet, doordat er een knop geïmplementeerd. Met deze knop kan je in een klik melding maken van een verdachte activiteit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*