Thaise keuken Amersfoort

thaise keuken

De Thaise keuken is een keuken van rijke smaken en zelfs van smaakexplosies. Ben jij ook zo dol op deze keuken dan ben je vast al bekend met de beroemde ingrediënten en de hoofdrolspelers onder de gerechten. Wie er wat minder bekend mee is, is misschien benieuwd naar een overzicht van de belangrijkste ingrediënten van de Thaise keuken. Maar veel belangrijker is natuurlijk proeven. Ga dus ook gauw proeven van gerechten van de Thaise keuken in Amersfoort.

De Thaise keuken

Wat meteen het lastige, maar ook het fascinerende is wanneer je de Thaise keuken wilt beschrijven, is in feite een gebrek aan coherentie. De Thaise keuken is moeilijk homogeen te noemen omdat deze op verschillende plaatsen in het land zo verschillend tot uiting komt. Toch is er in het algemeen een aantal algemene dingen over te zeggen. Allereerst is kenmerkend voor alle regio’s in Thailand dat hun keukens zich specialiseren in het combineren van verschillende smaaksensaties binnen één gerecht. Je kunt dus met gemak de smaken pittig, zuur, zoet, zout en bitter in een gerecht terugvinden. Bovendien wordt veel gebruik gemaakt van grote hoeveelheden verse kruiden.

Rijst

Net als vele andere Aziatische keukens draait de Thaise keuken veelal om rijst. Er wordt het meest gebruik gemaakt van jasmijnrijst, ook wel pandanrijst, maar ook andere vormen van rijst zijn gebruikelijk. Traditioneel wordt in het Noorden van Thailand veel gebruik gemaakt van zogenaamde kleefrijst (khao niao), maar ook de jasmijnrijst is tegenwoordig in deze regio’s veel te vinden. Bij de meeste gerechten wordt dan ook altijd rijst geserveerd. Net als voor andere Aziatische landen geldt voor Thailand dat het gebruik van rijst voornamelijk gemotiveerd is door de lage prijs en de grote beschikbaarheid ervan.

Bekende gerechten

Hopelijk weet je dat je met de Thaise keuken moet oppassen als je niet goed tegen pittig voedsel kan, want anders kun je flink tegen de lamp lopen. Het eten in Thailand is altijd zeer sterk gekruid, maar er zijn wel gradaties te vinden. Zoals de bekende groene curry. Deze zal altijd wat milder gekruid zijn en is dus een goed gerecht voor een beginner in de Thaise keuken. Het bekendste Thaise gerecht is misschien wel de pad thai, een gewokt noedelgerecht met groentes en vlees of vis. Een andere topper is de Tom Yun, een maaltijdsoep weer klassiek die smaakcombinatie heeft: pittig, zout en ook zuur. Met de Penang curry kies je voor een heerlijke pindacurry die een flinke smaakexplosies teweeg brengt. En natuurlijk kan je de maaltijd passend afsluiten met een zoete fried rice als toetje. Smullen!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*